A speditőr cégek szerepe a nemzetközi bútor szállításban

A logisztikában a szállítmányozás jelenti az árutovábbítás területét. A szállítmányozás megszervezése összetett és bonyolult feladat, éppen ezért nagy szakértelmet igényel, hogy minden folyamat a lehető leggördülékenyebben menjen végbe. Továbbá, a szállítmányozó azt is vállalja, hogy a legbiztonságosabb megoldást választja úgy, hogy a költségek is kedvezően alakuljanak a megbízó számára. A feladatot ráadásul a megjelölt határidőn belül teljesítenie kell. A szállítmányozónak rengeteg információval tisztában kell lennie, legyen szó földrajzi, logisztikai vagy közlekedési ismeretekről, de még a fuvarjogot is ismernie kell.

Többféle szállítási mód létezik.

Plane trucks are flying towards the destination with the brightest. 3d render and illustration.

Milyen szállítmányozási módok vnnak?

Többféle szállítmányozási módot különböztetünk meg, ahol egymástól eltérő fuvareszközöket alkalmaznak. Az ideális kiválasztása függ attól is, hogy pontosan mit szállítanak. Az egyes szállítmányozási formákat akár kombinálni is lehetséges, természetesen ilyenkor a költségek alakulását is figyelembe veszik a szakemberek. A szállítmányozás történhet közúton, vasúton, légi vagy vizi úton. Számos esetben szállítanak nemzetközileg például bútorokat. Gyakori a közúton, illetve a vasúton történő szállítás, de mivel a vasúti kötött pályás, ezért a speditőr cégek az esetek többségében kiegészítik közútival, hogy a megadott célállomásra kerüljön az áru. A vízi viszonylag kedvező áron alakul, ezt jellemzően akkor választják, ha nincs időkorlát és mindegy, hogy mikor érkezik meg a szállítandó dolog, hiszen ez a szállítási mód meglehetősen lassú. A légi mondható a legdrágábbnak, viszont ez a leggyorsabb is.

A bútorok szállításánál odafigyelnek a rögzítésre, hogy még véletlenül se sérüljenek, ehhez különféle eszközöket is alkalmaznak. A speditőr cég azt is megvizsgálja, hogy lesznek-e egyéb felmerülő költségek, mint például komp-, alagút-, esetleg híddíj. Ezekről az ügyfelet időben tájékoztatja majd elkezdi a folyamatok megszervezését.