Bútortisztítás, kárpittisztítás ecettel!

Az otthonunk tisztaságáért folyamatosan tennünk kell. Tiszta lakásban maradhatunk egészségesek, de a ragyogó bútorok, friss illatú lakástextilek és az ápolt padló a hangulatunkat is pozitívvá teszi. Rengeteg csempe-, bútor- és kárpittisztítószert értékesítenek az üzletek. Azonban ezek a tisztító szerek nagyon sok olyan vegyszert tartalmaznak, amelyek szennyezik a környezetet, sőt allergén reakciókat is okozhatnak. Ezért is érdemes természetes alapanyagokkal tisztítani a lakást. Nagy hasznát vehetjük az ecetnek.

Miért ajánlott ecetet használni a takarításhoz?

Az ecet az ecetsav hígított formája. A színe alapján csoportosítható a legkönnyebben. Sárgás, pirosas, fekete és fehér árnyalatban kapható. A lakást takarítani kizárólag fehér színű ecettel szabad.

Milyen bútorokat takarítsunk ecettel?

Az ecet kiváló fertőtlenítő és szagölő, ezért ha régi, vagy hosszú ideig a pincében, garázsban tárolt bútorokat szeretnénk újra az otthonunkban használni, akkor azokat érdemes ecetes vízzel átmosni.

Az ecet baktériumölő, ezért ajánlott a konyhaasztalt rendszeresen, a vágódeszkát pedig minden használat után ecettel áttörölni, majd tiszta vízzel leöblíteni.

Az ecettel az üvegfelületek tökéletesen tisztíthatóak. A takarítás után karcmentesek és fényesek lesznek. Ezért ajánlott a nyílászárók ablakait és a kisebb-nagyobb tükröket is rendszeresen ecettel átmosni. Csupán egy szórófejes flakonra és törlőkendőre lesz szükség.

Hogyan tisztítsuk ecettel a lakástextileket?

Az ecetnek kiváló folttisztító hatása is van. Az olyan makacs szennyeződéseket mint, a szószok, kávé és tea foltok is könnyen eltávolíthatjuk vele. Ezért a szőnyegek és a szövet kárpitok tisztítása is egyszerűen megoldhatjuk ecettel. Ebben segít az ecetes vizes keverék. Egyforma mennyiségű ecetből és vízből ajánlott keveréket készíteni, majd a foltba dörzsölni, egy ideig állni hagyni, végül pedig friss vízzel kiöblíteni. Ha nagyon makacs a szennyeződés, akkor újra meg kell ismételni a folyamatot.