Kárpittisztítás!

Az előző bejegyzésünkben a bútortisztításhoz adtunk néhány praktikus tanácsot. Ebben a blogban a kárpittisztítással folytatjuk a témát.

Miért kell a kárpittisztítással külön foglalkozni?

A kárpit, a fa, műanyag és üvegbútorokat nem lehet ugyanúgy tisztítani, sőt vannak olyan kárpitok is, amelyeket nem is ajánlott önállóan kitakarítani.

Hogyan kezdd el a kárpit tisztítást?

A kárpitot kitisztíthatod önállóan, de hívhatsz kárpit- és szőnyegtisztításra specializálódott céget is. A bejegyzés további részében az önálló tisztításáról olvashatsz.


Ha úgy döntesz, hogy önállóan tisztítod ki a kárpitozott bútoraidat, akkor szükséged lesz egy erre a célra kialakított vegyi anyagra. Gélek, habok, zselék, folttisztítók és porok közül válogathatsz. Használhatod a Vanish, a Hippolit, a Well Done, vagy az Ambi Pur termékcsalád tisztítószereit is. Azonban a tisztítószerek kiválasztásakor figyelj a kárpit típusára is. A bútorszövetekhez, a bőr illetve a műbőr kárpitokat nem lehet ugyanazzal a készítménnyel kitisztítani. De a kárpittisztításhoz szükséged lesz egy gépre is. Ezt a gépet érdemes kölcsönöznöd.

Ha megvannak ezek a felszerelések, akkor kezdheted a munkát. Arra azonban készülj fel, hogy nem lesz egyszerű feladat.
Először is pakolj le mindent arról a bútorról, amelyiknek a kárpitját szeretnéd megtisztítani. Ez után tedd a szoba közepébe, így biztosan kényelmesen ki tudod takarítani a kárpit teljes felületét. Ha átrendezted a szobát, akkor kezdődhet a munka.

Először is olvasd el a tisztító szered használati utasítását. Majd ez alapján alaposan dolgozd be a kárpitba. A tisztító gép segíthet ebben. Figyelj arra is, hogy minden sarokban és a legeldugottabb, nehezen megközelíthető területeken, a fotelek ülő és hátlapjának találkozásánál is alaposan tisztítsd ki a kárpitot.