Hogyan javítsuk bútoraink költözés közben keletkezett sérüléseit

sérült bútor javítása

Sokszor saját magunk, önerővel és baráti / családi támogatással vágunk bele a költözésbe. Ekkor számolnunk kell azzal, hogy a költöztetés alatti problémák megoldása mindenképp a mi felelősségünk lesz. Az áthelyezett bútorok sérüléseiért mi magunk felelünk. Amennyiben ezt nem tudjuk, vagy éppen nem szeretnénk vállalni, kereshetünk egy megbízható céget, akik vállalnak költöztetést. Számos ilyen költöztető céget találhatunk Budapesten és az ország más területén is. Azonban ha mégis magunk vágunk neki, olvassunk utána, miként végezzük a költöztetést és milyen előkészületeket végezzünk el (dobozolás, csomagolás, él védők használata).

Ha egy kicsit is jártasak vagyunk a bútoriparban, akkor nem lesz újdonság az alább említett javítási módszerek egyike sem, azonban aki még életében nem foglalkozott ilyen dologgal, annak igazán hasznos információk lehetnek a különböző bútor javítási lehetőségek.

Amennyiben valamely politúrozott bútorunk megsínylette a költözést, a sérüléseket (karcok, lyukak) kitölthetjük sellakkal (fa kitöltő viasz). A sellak beszerezhető folyékony formában is, illetve sellak-rúdként is beszerezhetők. A rudakat felolvasztva cseppfolyós anyagot kapunk, melyet egy kis időre állni hagyunk. Kb. fél órás pihentetés után a politúr anyag besűrűsödik, melyet fogpiszkáló, hurkapálca végére könnyedén felvihetünk, majd az anyagot a sérülésbe csepegtethetjük. A mélyebb repedéseknél több rétegben vigyük fel ezt az anyagot, mindaddig, amíg a bútorlap síkjából ki nem érünk. Ha ez megvan, penge segítségével óvatosan távolítsuk el a felesleget és várjuk meg az anyag száradását. Miután megszáradt csiszoló papírral simára dörzsölhetjük a felületet, azonban ara figyeljünk, hogy a dörzspapír vízálló típusú legyen.

Ha ló nincs jó a szamár is

Amennyiben nem tud beszerezni sellakot, Elővehetjük régen használt rajzeszközünket, a zsírkrétát, amely szintén kiválóan tömít és kötési ideje hasonlóan gyors, mint a fa kitöltő viaszé. Itt kell egy kis ügyesség, hogy a különböző színű gyertyákból ki kombináljuk a bútor színét, de ha eltaláljuk a keverési arányokat, nagyon büszkék leszünk magunkra! Ebben az esetben is a megolvasztott viasszal töltjük fel a rést úgy, hogy az kitüremkedjen a lap síkjából, majd egy nedves pengével simítsuk el az anyagot, így minden apró rés ki lesz töltve. A megkeményedett viaszról a felesleget leszedhetjük késsel és már készen is vagyunk.

A saját munkánkkal készült javítás nagy öröm a számunkra, főleg ha tartósan sikerült kiviteleznünk. Azonban a legjobb döntés, ha megelőzzük a bajt és bútoraink szállításánál ügyelünk az ütközések, össze dörzsölések elkerülésére