Hogyan tisztítsuk az ülő garnitúrát?

A környezetünk tisztán tartásáért rendszeresen teszünk. Azonban van a alkásunkban néhány olyan berendezés, amelyet nem lehet, csak úgy a megszokott módon tisztán tartani. Komoly odafigyelést és speciális tisztító szerek használatát igényel például az ülő garnitúra.

Mire figyelj az ülőgarnitúra tisztítása előtt? 

Mielőtt elkezded kitakarítani az ülőgarnitúrádat, nézd meg, hogy milyen alapanyagból készült a kárpit. Máshogyan kell kitisztítani az egyes textilekkel, a műbőrrel és a borított ülőgarnitúrákat. Kezdjük a textil ülőgarnitúrákkal  A legkönnyebb helyzetben akkor vagy, ha valamilyen lemosható textil huzata van az ülőgarnitúrádnak. Ezek a huzatok ugyanis impregnáltak, ami azt jelenti hogy az olyan rendkívül makacs foltok, mint a csokoládé, a majonéz, vagy a tinta is bármikor könnyen eltávolítható róluk. Szóval mit tehetsz, akkor ha foltok kerülnek a lemosható textillel kárpitozott ülőgarnitúrádra. A válasz egyszerű csupán le kell törölnöd a foltot. Ha pedig nem sikerül így eltávolítanod a szennyeződést, akkor nedvesítsd be a felületet és ezután ismét dörzsöld át. Garantáltan eltűnik a folt a bútorszövetről.

index

A zsenilia, a mikroszálas és a zsákvászon szövettel kárpitozott ülőgarnitúrák is könnyen és gyorsan tisztíthatóak. Ehhez azonban szükség van egy kárpit tisztító gépre és megfelelő mosószerre is. Ha ez meg van, akkor nincs más dolgod, mint hogy végig vezesd a kárpit tisztító gépedet végig húzd az ülőgarnitúrádon. Azonban figyelj arra, hogy a mosószeres tisztítás után tiszta vízzel is takarítsd meg az ülőgarnitúrádat, hiszen így kerülheted el azt, hogy foltok keletkezzenek a bútorszöveten.

Végül pedig meg kell említeni a bőr ülőgarnitúrákat is. A bőrt érdemes puha kefével alaposan átdörzsölni. A sörték ugyanis eltávolítják a port ugyanakkor megakadályozzák azt, hogy elszakadjon illetve megtörjön a bőr.