Hogyan tedd otthonossá az erkélyedet?

Az otthonunk minden egyes helyisége jó meghatározható és fontos szerepet kap az életünkben. Ahhoz, hogy komfortosan élhessünk minden egyes helyiséget megfelelően be is rendezünk. Kisebb- nagyobb bútorokat, lakás textileket, valamint számos dísz illetve emlék tárgyat is elhelyezünk bennük. Van azonban egy helyiség, amelyről néhányan meg szoktunk feledkezni. Ez pedig az erkély.

Hogyan rendezheted be praktikusan az erkélyt?

Először is döntsd el, hogy mi mindent szeretnél az erkélyeden csinálni. Ha családi házban, vagy egy társas ház földszintjén élsz és kora tavasztól késő őszig szívesen kávéznál és reggeliznél minden nap az erkélyeden, akkor mindenképpen vegyél egy kis asztalt és székeket. Ha pedig szívesen relaxálnál az erkélyeden, akkor tegyél egy babzsákfotelt, vagy egy hintaszéket is valamelyik sarokba. De jusson eszedbe a kellemes és nyugalmat árasztó látvány is. Felakaszthatsz egy- egy kaspót, vagy néhány ládát, amelyekbe gyönyörű virágokat ültethetsz. Muskátli, petúnia, melyik a kedvenced?

images

Ha panelben élsz, akkor is számos lehetőség közül válogathatsz. Átalakíthatod az erkélyedet egy olyan mediterrán kertté, mint ahogyan a dél európai országokban szokták. Termelhetsz, koktél paradicsomot, vagy néhány fűszernövényt például bazsalikomot és oreganot is.
Persze, ha beépített erkély tartozik a lakásodhoz, akkor lakberendezési tárgyakat is rakhatsz ide. Biztosan jól fog mutatni, egy- egy rattan szék, vagy a műanyag kerti bútor is. Sőt, ha kinn szeretnél aludni, akkor egy kihúzható és összecsukható fotelágyban ezt is bármikor megteheted. A szép látványt pedig megfelelő festéssel érheted el. Az ablak kereteket és az erkélyek falait bármilyen színűre kifestheted. De a hangulat világításról is gondoskodhatsz. Ebben lesz segítségedre a számos különböző színben kapható led szalag.

Gondot okoz az erkélyeden az időről időre bezúduló csapadékvíz?

Amennyiben kertes házban laksz, és erkélyeden, teraszodon gondot okoz, hogy állandóan elázik minden, gondolkozz el olyan rendszer kiépítésén, amely célja a csapadékvíz elvezetés, esővíz elvezetés. Gondolj bele, két legyet üthetnél egy csapásra. Nem csak az erkélyed, teraszon maradna szárazon, de a jól kiépített csapadékvízgyűjtő rendszerből később locsolni is tudnál, védve ezzel a környezeted és pénztárcádat egyaránt.