Újítsd fel a bútoraidat!

Elérkezett a tél, a hosszú, sötét, rideg esték elég unalmasak lehetnek. Emiatt talán te is egy kellemes és hasznos elfoglaltságot keresel. Ha van műhely a házadban, vagy el tudsz különíteni egy szabad szobát, szívesen használod a kézügyességedet és be tudsz szerezni néhány szerszámot, akkor érdemes kipróbálnod a bútorfelújítást.


Hogyan kezd el a bútorfelújítást?

Ha még soha sem csináltad, akkor keress valakit, aki tapasztalt. Lehet, hogy van asztalos, bútorrestaurátor ismerősöd, aki szívesen foglalkozik veled. Ha nem sikerül segítséget szerezned, akkor elmehetsz egy workshopra. Itt profi szakemberek mutatják meg a bútorfelújítás lépéseit. Ezen kívül kipróbálhatsz jó néhány terméket: festékeket, lakkokat, alapozókat, és használhatod a legfontosabb szerszámokat. A workshop után magabiztosan kezdheted el otthon a bútorfelújítást.

Mire figyelj, ha úgy döntesz, hogy önállóan újítod fel a bútoraid?

Keress magadnak egy nyugodt kis zugot, ahova a hatalmas zajtól vissza tudsz vonulni. Gondoskodj a megfelelő fényviszonyokról és a kellemes melegről. Ha ezzel meg vagy, akkor készítsd elő a bútorfelújításhoz szükséges eszközöket, vedd fel a ruhádat és már hozhatod a garázsból, a padlásról, vagy a műhelyből a jó öreg, ütött- kopott kisbútort.

A bútorfelújítás lépései…

Akármilyen bútort választasz, biztos, hogy először alaposan meg kell tisztítanod. Hatalmas és szövevényes pókhálók, nagy mennyiségű por, sőt még madárürülék is lehet a régi, kedves bútorodon. Ha befejezted a takarítást, akkor kezdheted a komoly munkát. El kell távolítanod a festéket, a lakkot, és az alapozót a bútorok teljes felületéről; minden sarkáról, a legapróbb zugaiból. Légy precíz! Ne feledd akármilyen vékony festékréteget, hagysz a bútorlapok felületén, a nyoma a tökéletes felújítás után, szabad szemmel látható marad. Miután a csiszolást befejezted, döntsd el, hogy a felújított bútorodat hol fogod használni. Ha a bútort a lakásodba, valamelyik szobába állítod, akkor elég, ha zománcfestékkel, vagy lazúrral kened át. Ha a teraszra rakod a kedvenc bútorod, akkor egy speciális alapanyagra a kültéri fakonzerváló alapozóra lesz szükséged. Ez a készítmény egy impregnáló réteget képez a fa felületén. Ha megszáradt, akkor szintén kültéri lazúrral, vagy zománcfestékkel kend át.