Szelektív hulladék gyűjtés otthon

A környezetünk megóvásáért számos dolgot tehetünk a minden napokban is. Használhatunk például természetes módon lebomló összetevőket tartalmazó tisztító szereket, összegyűjthetjük az eső vizet, és szétválogathatjuk a háztartásban keletkező hulladékokat is.

Miért van szükség a szelektív hulladék gyűjtésre?

A háztartásokban különböző típusú hulladékok keletkeznek. Gondold csak végig, hogy milyen sokféle termékkel találkoztok ti is otthon nap mint nap. Biztosan nagyon sok papírt, üveget és a műanyagot használtok. Ezek az alapanyagok bizony újra hasznosíthatóak, ezért érdemes az ilyen hulladékokat külön tárolni. Ha rendszeresen szoktatok főzni, akkor gondoskodhattok a komposztálható anyagokról is. Ezen kívül, ha szeretitek a konzerveket is, akkor jó ha tudjátok, hogy a doboz alapanyaga a környezetbe kerülve komoly károkat okozhat.

Hogyan lehet szelektíven gyűjteni a hulladékot?

Szerencsére ma már rendkívül praktikusan megoldható minden háztartásban a szelektív hulladék gyűjtés. Azt is mondhatjuk, hogy egyszerűen csak odafigyelés kérdése az egész, hiszen ma már beszerezhetünk kifejezetten erre a célra kialakított úgynevezett hulladék gyűjtő edényzetet is. Vásárolhatunk kettő, illetve három elkülönített részből álló műanyagból készült szeméttárolókat, amelyekbe megfelelő nagyságú zacskókat is rakhatunk, ami lehetővé teszi a higiénikus kiürítését is. Ezen kívül pedig matricákat is ragaszthatunk a szelektív hulladék gyűjtőre, így mindig mindenki láthatja, hogy melyik hulladékot hova tegye.

szelektív hulladékgyűjtő kuka
A szeméttárolók további előnye az, hogy beépíthetőek a konyha bútorba. Elhelyezheted például a mosogató alá is. Így mindig észrevétlen marad. Az összegyűlt szemetet pedig a nagy méretű műanyag kukákba is teheted. Ma már minden házban biztosítják a szelektív hulladék gyűjtés feltételeit. Biztosan ti is naponta  látjátok a fekete, sárga és a világoskék kukákat is.