A modern konyha berendezésének legfontosabb szempontjai…

A konyha központi szerepet kap a lakásokban és a vállalkozásoknál. Több törvény szabályozza a konyha kialakítását. A berendezéskor már nincsenek ennyire szigorú előírások, de van néhány olyan ötlet, amelyet az összes konyha berendezésekor ajánlott figyelembe venni.

A konyha berendezésének alapfeltételei…

Egyetlen konyha berendezésekor sem szabad megfeledkezni az esztétikáról, a hasznosságról valamint a biztonságról.

Esztétika…

Az esztétikát a konyhában található burkoló anyagok, nyílászárók, lakberendezési tárgyak, elektromos felszerelések alapanyagai, típusai valamint a design befolyásolja. Ezen az alapon három markáns stílus különböztethető meg. A konyhák minimalista, konzervatív és modern stílusban rendezhetőek be.

Biztonság…

A konyhát, akkor lehet a legbiztonságosabban használni, ha az ergonómiai követelményeknek megfelelő felszerelésekkel rendezzük be. Ezen kívül nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a konyha veszélyes üzemek közé tartozik.

Hasznosság…

A hasznosság szempontjánál ajánlott figyelembe vennünk a konyhabútor elosztását, az elkülönített konyhapult, illetve a konyhasziget valamint az étkező asztal helyét.

A konyha berendezéskor központi szerepe az étkező asztalnak van. A több célra használható étkező asztal körül zajlik az élet. Eszünk, beszélgetünk, a gyerekek játszanak, tanulnak, ezért legelőször az étkező asztal helyét érdemes megterveznünk, majd hozzá igazítanunk a többi lakberendezési tárgyat.

Jól járhatunk, ha a konyhaszigetet az étkező asztallal párhuzamosan helyezzük el. Így nem csak könnyen előkészíthetjük az ételek hozzávalóit, hanem részt vehetünk a család pergő életében is. Láthatjuk a gyerekek rajzait és gyurma figuráit, távolról segíthetünk a leckében.

A konyhabútort érdemes az ételek készítésére vonatkozó praktikus szabályok alapján felosztanunk. Ezt a legkönnyebben úgy érhetjük el, ha a pultot a mosogató és a tűzhely közé rakjuk. A sütés- főzéskor keveset kell le-fel sétálgatnunk, és maximálisan kihasználhatjuk az időt. Így lehetünk akár kezdő konyhatündérek, vagy bonyolult ételeket elkészítő mesterszakácsok biztos, hogy mindig fantasztikusan fogjuk érezni  magunkat a konyhában.