Mit kell tudnia egy IT biztonsági szakembernek?

Az IT biztonsági szakembereknek rengeteg tudással kell rendelkezniük, hogy feladataikat maximális hatékonysággal, gördülékenyen és természetesen kiválóan el tudják látni. Ezen kívül az üzleti területek folyamatait is ismerniük kell, elengedhetetlen, hogy rálássanak még a legbonyolultabb folyamatokra is. Számos IT biztonsági szakember a munkája mellett folyamatosan törekszik arra, hogy továbbképezze magát, ezzel is növelve egzisztenciáját. A szakma annyira értékes lett modern világunkban, hogy Németoszágban ma már szinte a legjobban keresnek az IT biztonsági szakértők. Egy IT szakember évi 75 ezer eurót is bezsebelhet, de ehhez nem elegendő csupán a víruskeresőkhöz értenie vagy éppen a vállalati tűzfalat konfigurálni, ennél jóval több mindenhez szükséges értenie.

Az IT biztonsággal kapcsolatos szakmák felkapottak.

Napjainkban rengeteg vállalat érintett már hackertámadásban, ezekből számos sajnos sikeresnek is bizonyult. Az IT biztonsági szakértő gondoskodik arról, hogy az effajta esetek ne történjenek meg, mindezt iparágtól függetlenül. A támodások okán vált ennyire kelendővé a szakma.

Na, de pontosan milyen felkészültségű és tudással rendelkező szakembereket keresnek a vállalatok?

Az álláshirdetésegben jellemzően tágan fogalmazzák meg, általában adatvédelmi vagy adatbiztonsági szakemberként van feltüntetve a pozíció, de tanácsadóként is szerepelhet esetleg IT biztonságra szakosodott szoftverfejlesztőként is. Az adatbiztonsági és az IT biztonsági szakemberek elvárásai között tehát nincsenek jelentős különbségek, mindkettőnél óriási szerepe van a stratégiai gondolkodásnak és a sebezhetőségmenedzsmentnek. Ezekre utaló mondatok szinte minden álláshirdetésben megtalálhatóak, ezt kutatásokkal is alátámasztották.

Az IT biztonsági szakembernek fel kell ismernie egy vállalat rendszerének a sebezhetőségét és stratégiát kell alkotniaa védelem kiépítésére. Fontos, hogy a biztonsági irányérveket maradéktalanul betartsa. Feladata még, hogy az alkalmazottakat is felkészítse a lehetséges veszélyekre, a folyamatok során ellenőrzi azt is, hogy a dolgozók rendesen betartják-e az irányelveket. A menedzsmentet ás az ügyfeleket is rendre tájékoztatnia szükséges.